alarm forwarding by SMS messages

Controllers: Fx2025/Fx2025A/Fx2030/Fx2030A/Fx3000C and FxSpider rev1 - rev4 and Multilink device

SMS messages in alarm forwarding

Starting from version 5.20 it is possible to send alarms to GSM phones as SMS messages
Setup:
- Install SIM card to ordinary GSM phone
- disable PIN code checking
- define phone number of SMS service center
- test setup by sending a message
- install SIM card to modem
- Create folder \HDisk\Fidelix\Data\SMS into substation
- Connect modem to COM1 port of substation
- Create alarm device of type SMS message
- Create alarm group using above mentioned device
- Define above mentioned group into alarm points

Starting from version 5.30 it is possible also to use SMS messages for changing and reading point values. Define alarm device of type SMS and activate 'SMS commands'.
Value is changed with message pointname,value and read with message pointname,?

Following modem models are available since version 11.50.19
- Siemens MC35
- Cinterion MC52
- Cinterion BGS2-W
- SIM900 (baudrate always 115200)
- Tosibox4G  (baudrate always 11520)

If 2G network is not available then only choice is Tosibox4G because it works also in  3G network.

MultiLink with GSM modem

GSM modem may now be installed also into serial port 4 of MultiLink if you have problems with signal strength of GSM network.
IP address and UDP port 10004 is defined in alarm device programming.
Multilink port is configured followingly
- Type: UDP to Serial
- Return address: ip adderss of Fx
- Return port: 10004

Note! Only one Fx is allowed to communicate with certain modem.

Note! Only one modem may be used by one Fx.

Note! Fx may use modem in serial port or with MultiLink. Not both. When SMS alarm device has IP address and port defined it activates mode "Use MultiLink".When mode is changed Fx must be restarted.

New features in version 11.38

Four backup phone numbers may now be defined in SMS alarm device. If message cannot be delivered to phone then same message is sent to next backup number.

in Finnish:

SMS hälytyksen kahdennus, eli kahteen alakeskukseen erillinen SMS hälytyslaite:
Jatkohälytys kahdennus esim. kahden eri operaattorin SIM-kortilla. Hälytysluokkien ohjelmoinnissa pitää huomioida, jottei hälytykset ala kiertämään luuppia ja täten aiheuttaa monta jatkohälytystä samasta hälytyksestä.

Esim. jos hälytysluokka nimeltä A-LUOKKA halutaan kahdennettuna jatkoon, niin voi tehdä seuraavasti:

SMS_VAK1 A-LUOKKA hälytykset ovat hälytysluokassa A-LUOKKA_VAK1

SMS_VAK5 A-LUOKKA hälytykset ovat hälytysluokassa A-LUOKKA_VAK5

muissa alakeskuksissa käytetään vain A-LUOKKA hälytysluokkaa,
jotka lähetetään VAK1 ja VAK5 alakeskuksille.

A_LUOKKA_VAK1 lähetetään VAK5 alakeskukselle.

A_LUOKKA_VAK5 lähetetään VAK1 alakeskukselle.

in Finnish:

Yhdellä SIM-kortilla Fidelix portal etäyhteys sekä jatkohälytykset SMS-viesteinä:
Ohjelmointi kuten yllä, laitteina täytyy tällöin olla:
-VPN-yhteys Fidelix portaaliin Tosiboxi 100/150 lukolla.
-SMS-yhteys Tosiboxi 4G modeemilla, kytketään alakeskuksen Com1 sarjaporttiin.
-DATA-yhteys em. Tosiboxi 4G modeemilla, kytketään Tosiboxi 100/150 USB-porttiin.
Laitteita voi tilata Fidelix noutovarastosta.

Huom. Fidelix toimittaa SIM-kortteja ainoastaan etäyhteyskäyttöön, joten haluttaessa yhdistää kaksi SIM-kortti palvelua yhteen SIM-korttiin, tulee käyttää asiakkaan toimittamaa SIM-korttia, jossa on SMS-viestien lähetysmahdollisuus sekä vähintään 2M datayhteys.

SMS hälytykset yhden alakeskuksen kautta kaikkien alakeskusten hälytykset
Katso erillinen ohje